22 Temmuz 2010 Perşembe

OZ Üzerine

O Z
 

1997-2003 yıllarında 6 sezon olarak yayınladığı ve hikayenin geçtiği Oswald Hapishanesi'nde yaşanan olayların oldukça sert olarak aktarıldığı HBOdisizidir.HBO'nun 50 dakikalık dizi standardında yayınlanmış ilk yapım olma özelliğini de taşır. Dizinin geneli Oswald Hapishanesi'nde özel bir birim olan ve kısaca "Em city" olarak bilinen "Emerald City'de geçer. Mahkumlarınn hem kendi grupları hem de diğer hapishane sakinleri arasındaki güç savaşları ve cinsel isteklerini diğer mahkumlarla gidermeye çalışan çarpık düzenin oldukça sert bir üslupla anlatımı dizinin genel olarak odaklandığı noktaların başında gelir. Henüz seyretmediyseniz bu yazı size fazla bir şey ifade etmeyecektir, ama izlediyseniz bu diziyle ilgili sunacağım ek bilgiler ilginizi çekebilir.
Aşağıda yazdıklarımın büyük bir çoğunluğu imdb'de yer almaktadır. Görürseniz şaşırmanızı istemem.
İlk olarak yine aynı dönemlerde yayınlanan diğer HBO dizileri olan Sopranos ve Six Feet Under'dan göndermeler bulunmaktadır. Sopranos'un A.J'i Robert Iler; kendi kimliğiyle Oz'un bir bölümünde gözükmüştür. Six Feeet Under'da ise Oz, Keith karakterinin oldukça sevdiği bir dizidir ve ara ara izlerken Oz'dan sahneler görürüz.



Cyril ve Ryan O'Reilly adlı iki kardeş karakteri canlandıran Dean Winters ve Scott Williams Winters, gerçek hayatta da kardeşlerdir.
Tim McManus'u canlandıran Terry Kinney ve bir idam mahkumu olan Shirley Bellinger'ı canlandıran Kathryn Erbe, dizinin çekildiği zaman da dahil olmak üzere 2006 yılına kadar evli kaldılar.
,
Açılış kısmının sonunda yer alan Oz dövmeli kol, dizinin yaratıcısı Tom Fontana'ya ait.
Açılış boyunca özellikle ana karakterler olmak üzere hiç bir mahkumun yüzü, sahnenin kesilmesi yüzünden görünmemektedir
.


Mahkumları oynayan bazı oyunculara uygulanan katı bir ceza ise; sete gelmemeleri ya da geç gelmeleri durumunda sonraki bölümde, oynadıkları karakterin ölmesi ya da tecavüze uğramasıydı.

Dizideki Poet karakteri Craig muMs Grant, okuduğu şiirleri gerçekten kendisi yazıyordu.
Pancamo'yu canlandıran Chuck Zito ve Poet'i canlandıran Craig muMs Grant oyuncu ekibinde daha önce hapishanede bulunmuş tek oyunculardır.
Dizi boyunca Vern Schillinger'ın soyadını doğru bir şekilde telaffuz eden tek kişi Kareem Said'dir.

Devamında SPOILER vardır. O yüzden izlemediyseniz ya da izliyor ama henüz izlemeyi bitirmediyseniz okumanızı tavsiye etmiyorum.

Dr. Nathan, Hemşire Carol Grace'in geçmişine baktığında, hemşirenin daha önce St. Eligius Hastanesi'nde çalışmış olduğunu görür. Bu, 80'lerde yayınlanan ve Tom Fontana'nın da yazarlarından biri olduğu "St. Elsewhere" dizisindeki hastanedir.
3. Sezonda bölümünün özelleştirilmesi sonucu revir, Weigart Corporation adında bir şirketin yönetimi altına girmişti. Bu aynı zamanda Tom Fontana'nın yazarlarından biri olduğu St. Elsewhere adlı dizideki hastaneyi satın alan firmanın adıdır.
Diane karakterinin diziden ani bir şekilde ayrılmasının sebebi, bu karakteri canlandıran Eddie Falco'nun başka bir HBO dizisi olan Sopranos'ta yer alıyor olmasıdır.
4. sezon finalinde dizinin yeni bir sezon daha yapıp yapmayacağını bilmeyen ekip, dizinin bitmesi ihtimaline karşı Beecher'ın şartlı tahliye görüntülerini çekti. Fakat sonra dizinin uzayacağı garantilenince bu görüntüler Beecher'ın hayali olarak kullanıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder